2 całe nogi kurczaka ze skórą
marchewka
1 ziarenko ziela angielskiego
10 jajek przepiórczych
mała puszka kukurydzy
mała puszka groszku
4 łyżki żelatyny
sól
pieprz
Galaretka z kurczaka z przepiórczymi jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nóżki, obraną marchewkę, ziarenko ziela zalałem litrem wody, gotowałem powoli ok. 1 godzinę, dokładnie szumując. Wyjąłem nogi, zdjąłem skórę, mięso oddzieliłem od kości, rozdrobniłem na kawałki. Marchewkę opłukałem, pokroiłem w plasterki. Wywar przecedziłem przez sitko wyłożone gazą. Do naczyń rozłożyłem połówki jajek, mięso, groszek, kukurydzę, plasterki marchewki. Wywar zagotowałem, doprawiłem do smaku, rozpuściłem w nim żelatynę, ciepłym wywarem zalałem przygotowane naczynia. Po przestudzeniu wstawiłem do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Komentarze