Idealne nie tylko na Wielkanoc! Dietetyczne, smaczne, kolorowe, a przede wszystkim zdrowe!
Składniki:
na 9 szklaneczek 250 ml
4 tzw. "rosołowe" z kurczaka
włoszczyzna : 3 marchewki, pół selera, 3 pietruszki, por
1,5 l wody
opakowanie żelatyny
sól, pieprz
mięso z rosołu
marchew z rosołu
puszka zielonego groszku
5 jajek
puszka kukurydzy
Galaretki drobiowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotuję kurczaka do miękkości wraz z włoszczyzną. Mówiąc po krótce: przyrządzam
rosół. Następnie wyjmuję mięso wraz z warzywami, a rosół przecedzam przez sito,
by pozbyć się zanieczyszczeń.
2.Znowu podgrzewam bulion, a w gorącym płynie rozpuszczam żelatynę (najlepiej całe
opakowanie). Zdejmuję z ognia i studzę, aż będzie całkowicie zimna.
3.
Jajka gotuję na twardo, zalewam zimną wodą i obieram. Kukurydzę i groszek odsączam
z zalewy,marchewkę kroję w plasterki, a mięso oddzielam od kości.
4.Na dno każdej szklaneczki wkładam połowę jajka. Zasypuję kukurydzą, układam warstwę
kurczaka, a na to dodaję groszek. Całość uwieńczam plastrami marchewki.
Tak przygotowane szklaneczki zalewam zimnym bulionem, aby zakrył wszystkie składniki.
Odstawiam do lodówki na noc (min. 4h).
Komentarze