GALARETKI DROBIOWE.

0 (0 ocen)

Idealne nie tylko na Wielkanoc! Dietetyczne, smaczne, kolorowe, a przede wszystkim zdrowe!

Składniki:

  • na 9 szklaneczek 250 ml

    4 tzw. "rosołowe" z kurczaka
    włoszczyzna : 3 marchewki, pół selera, 3 pietruszki, por
    1,5 l wody
    opakowanie żelatyny
    sól, pieprz
    mięso z rosołu
    marchew z rosołu
    puszka zielonego groszku
    5 jajek
    puszka kukurydzy

Galaretki drobiowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotuję kurczaka do miękkości wraz z włoszczyzną. Mówiąc po krótce: przyrządzam
    rosół. Następnie wyjmuję mięso wraz z warzywami, a rosół przecedzam przez sito,
    by pozbyć się zanieczyszczeń.
  • 2. Znowu podgrzewam bulion, a w gorącym płynie rozpuszczam żelatynę (najlepiej całe
    opakowanie). Zdejmuję z ognia i studzę, aż będzie całkowicie zimna.
  • 3.
    Jajka gotuję na twardo, zalewam zimną wodą i obieram. Kukurydzę i groszek odsączam
    z zalewy,marchewkę kroję w plasterki, a mięso oddzielam od kości.
  • 4. Na dno każdej szklaneczki wkładam połowę jajka. Zasypuję kukurydzą, układam warstwę
    kurczaka, a na to dodaję groszek. Całość uwieńczam plastrami marchewki.
    Tak przygotowane szklaneczki zalewam zimnym bulionem, aby zakrył wszystkie składniki.
    Odstawiam do lodówki na noc (min. 4h).

Komentarze

Podobne przepisy