Galaretki warzywno-drobiowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zimne przystawki do niedzielnego obiadu.

  • 40 min

Składniki:

  • mała pierś z kurczaka
    1 puszka zielonego groszku konserwowego
    2 marchewki
    2 kostki rosołu drobiowego
    2 łyżki żelatyny
    przyprawy:majeranek, bazylia, liść lubczyku, pieprz czarny mielony

Galaretki warzywno-drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wr9gni 1. Kostki rosołowe zagotować w litrze wody, doprawić przyprawami do smaku i odlać pół kubka do ostudzenia. Gdy wywar ostygnie rozpuścić w nim żelatynę i pozostawić na 15 min., aby napęczniała. Po tym czasie rozpuścić go na niewielkim ogniu i dolać do pozostałego wywaru, zamieszać. Pierś z kurczaka ugotować i pokroić w niewielką kostkę. Groszek zielony osączyć z zalewy na sitku. Marchew ugotować i pokroić w kostkę. Marchew, groszek i pokrojone mięso umieścić w małych salaterkach i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy