Galaretki drobiowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Galaretka z kurczakiem jest delikatna i pyszna. Mnie ta wersja smakuje najbardziej i też zagości na stole Wielkanocnym.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • * kurczak około 1,6 kg
    * włoszczyzna
    * 2 jajka ugotowane na twardo
    * świeże zioła np bazylia, rzeżucha
    * czarny pieprz świeżo mielony
    * 4 łyżki żelatyny

Galaretki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka ugotować razem z włoszczyzną. Oddzielić od kości, pokroić. Rosół przecedzić przez gazę, odlać 2 litry, rozmieszać dokładnie żelatynę. Marchewkę z rosołu pokroić w kosteczkę a jajka na plasterki. W filiżankach układać plasterek jajka, marchewkę, zieleninę oraz kurczaka. Całość zalać rosołem i odstawić na trzy godziny do lodówki by galaretki stężały. Podawać na półmisku, bądź pojedyncze porcje na małych talerzykach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy