Galaretki warzywno-szynkowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

..podane inaczej niż zwykle :)

  • 45 min

Składniki:

  • 8 wydmuszek z jajek
    2 ugotowane marchewki
    pół puszki groszku konserwowego
    100 g szynki (polędwicy sopockiej)
    250 ml bulionu warzywnego
    2 łyżki żelatyny
    natka pietruszki

Galaretki warzywno-szynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka umyć, przygotować z nich wydmuszki, ostrożnie odcinając szerszą część skorupki. W opakowaniu po jajkach poukładać wydmuszki otworem do góry. Zalać wrzątkiem, wyparzyć. Osuszyć. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę. W wydmuszkach układać kolejno: natkę, groszek, pokrojoną w kostkę marchewkę i szynkę. Zalać zimnym bulionem. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia. Przed podaniem obrać galaretki ze skorupki jak zwykłe jajka.
    Smacznego!

Porady

Zamiast wydmuszek można użyć jednorazowych plastikowych kubeczków do kawy. Wtedy również należy przygotować podwójną porcję bulionu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy