Gazpacho

0 (0 ocen)

  • 20 min

Gazpacho to typowe danie andaluzyjskie, doskonale nadające się na letnie upały. Ilu kucharzy, tyle wersji tego hiszpańskiego przysmaku.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 kromki czerstwego chleba
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka białego octu winnego
    sól
    6 pomidorów
    1 czerwona papryka
    1 duży ogórek
    1 jajko
    2-3 ząbki czosnku
    pieprz

Gazpacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy, usuwamy gniazda nasienne i grubo kroimy. Podobnie robimy z ogórkiem i papryką (bez sparzania). Chleb kroimy w kostkę i moczymy w oliwie wymieszanej z ostem i solą. Pomidory, paprykę, ogórek, jajko (ugotowane na twardo), czosnek i chleb z oliwą miksujemy na gładki mus. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i oliwą.

Komentarze

Podobne przepisy