Granola z morelami

0 (0 ocen)

Smaczny dodatek do mleka lub jogurtu

Składniki:

  • 100g moreli
    Pół szklanki płatków orkiszowych
    Pół szklanki płatków jęczmiennych
    4 łyżki wiórków kokosowych

Granola z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Suszone morele zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzić, osuszyć i pokroić w kosteczkę.

    W misce wymieszać pół szklanki płatków orkiszowych i pół szklanki płatków jęczmiennych.

    Do naczynia żaroodpornego wrzucić morele, mieszankę płatków oraz 4 łyżki wiórków kokosowych. Wymieszać. I piec ok. 15-20 minut w 180stopniach aby płatki były chrupiące. W połowie tego czasu przemieszać.

    Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Podawać na śniadanie z jogurtem, kefirem lub mlekiem albo jako dodatek do ciasteczek i deserów.

Komentarze

Podobne przepisy