GRASSHOPPER PIE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatny, słodki deser z czekoladą i nutką mięty

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto: -300g markizów z nadzieniem czekoladowym,
    -50g gorzkiej czekolady,
    -50g masła,
    Nadzienie: -150g pianek marshmallows,
    -125ml mleka,
    -60ml likieru miętowego,
    -375ml śmietany,
    -zielony barwnik do żywności
    Dekoracja: -poziomki
    -ubita śmietana

Grasshopper pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Markizy zmielić w robocie. Dodać do nich roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i roztopione masło. Wszystko zmiksować. Wyłożyć do tortownicy i uformować z nich spód do ciasta.
  • 2. Nadzienie: Pianki rozpuścić w mleku, ciągle mieszając i uważając żeby nie doszło do wrzenia. Ostudzić. Dodać alkohol i barwnik, wymieszać. Śmietanę ubić w na sztywno (odłożyć część do dekoracji) i połączyć z piankowym mleczkiem. Nadzienie wylać na wcześniej przygotowany spód. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, do stężenia masy. Udekorować poziomki i śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy