GROSZEK PTYSIOWY

0 (0 ocen)

Zamiast kupować można go przygotować w domu. Jest czasochłonny, ale warto go zrobić samemu.

Składniki:

  • 30 dkg mąki
    15 dkg masła
    9 jajek
    1 1/4 szkl wody
    szczypta soki

Groszek ptysiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, margarynę i sól zagotować.
  • 2. Mąkę przesiać. Dodać do masy. Trzymać na ogniu i energicznie mieszać.
  • 3. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić (ok 10-15 minut). Od czasu do czasu zamieszać
  • 4. Do przestudzonego ciasta dodawać po jednym jajku. Cały czas miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji gęstej śmietany.
  • 5. Blachę posmarować tłuszczem.
    Za pomocą szprycy o owalnej końcówce, wyciskać małe kuleczki.
  • 6. Piec w 200 st ok 15 minut (drzwiczki piekarnika mają być lekko uchylone)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy