Gulasz z curry i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy,osuszamy i kroimy w kostkę.Oprószamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę.Pieczarki kroimy na ćwiartki.
2.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy mięso.Smażymy do momentu,aż mięso zacznie się ładnie rumienić.Podczas smażenia dodajemy kurkumę.
3.Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pieczarki.Po 3 minutach do pieczarek dodajemy cebulkę.Mieszając smażymy około 5 minut.Na końcu oprószmy wszystko mąką.Pieczarki zalewamy bulionem i śmietanką.Dokładnie mieszamy
4.Dodajemy groszek i wiórki kokosowe.Jeśli używamy groszku z konserwowego z puszki dodajemy go na samym końcu.Doprawiamy solą,pieprzem i dusimy około 4 minut.
5.Do potrawki dokładamy mięso,mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Podajemy ze świeżo i grubo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.Najlepiej do tego pasuje ryż biały lub brązowy.
Komentarze