Gulasz z curry i kokosem

0 (0 ocen)

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie.

Składniki:

  • 50 dag filetu z indyka
    1 średnia cebula
    20 dag pieczarek
    2 płaskie łyżki mąki
    1 płaska łyżka curry
    1,5 szklanki słodkiej śmietany
    1,5 szklanki bulionu drobiowego
    3 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżeczka kurkumy
    10 dag groszku zielonego
    6 gałązek kolendry
    2 łyżki oliwy
    sól
    pieprz

Gulasz z curry i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy,osuszamy i kroimy w kostkę.Oprószamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę.Pieczarki kroimy na ćwiartki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy mięso.Smażymy do momentu,aż mięso zacznie się ładnie rumienić.Podczas smażenia dodajemy kurkumę.
  • 3. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pieczarki.Po 3 minutach do pieczarek dodajemy cebulkę.Mieszając smażymy około 5 minut.Na końcu oprószmy wszystko mąką.Pieczarki zalewamy bulionem i śmietanką.Dokładnie mieszamy
  • 4. Dodajemy groszek i wiórki kokosowe.Jeśli używamy groszku z konserwowego z puszki dodajemy go na samym końcu.Doprawiamy solą,pieprzem i dusimy około 4 minut.
  • 5. Do potrawki dokładamy mięso,mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Podajemy ze świeżo i grubo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.Najlepiej do tego pasuje ryż biały lub brązowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy