Pikantna grochówka, wspaniale smakuje z kromka chleba.
20 min
Składniki:
2 plastry karkówki lub boczku
2 kości schabowe lub dwa żeberka
po 10 dag białej fasoli, grochu, grochu łupanego lub soczewicy, ciecierzycy
5 ziemniaków
por
2 duże marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera korzeniowego
1duża cebula
sól
pieprz
przyprawa typu wegeta
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
ewentualnie klika gałązek świeżych ziół do dekoracji np. lubczyk, majeranek,tymianek,natka pietruszki
szczypta papryki ostrej w proszku
przyprawa do dań z fasoli
łyżka suszonego majeranku
Holenderska grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasole opłukać, zalać woda i odstawić na noc ok 12 godz.
2.Gdy już namoknie, zalać świeżą wodą (wody tyle, aby zakrywała fasole)i ugotować do miękkości z odrobiną wegety lub przyprawą do dań z fasoli. Gotować do miękkości.
3.Do drugiego garnka dodać oczyszczone mięso, wegetę, ziele, listki, seler, pietruszkę, gałązkę lubczyku i gotować ok 1,5 godz na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, por w talarki.
4.Na około 10 minut przed końcem gotowania dodać cebulę krojoną w kosteczkę i podsmażoną na złoto. Szczyptę ostrej papryki w proszku, sól, pieprz do smaku i łyżkę suszonego majeranku.Jeszcze chwilę gotować. Dodać ugotowane fasole.
5.Na koniec wyjąc mięso, podzielić na cząstki i wrzucić do zupy. Zupę udekorować gałązkami świeżych ziół.
Komentarze