1.Skrzydełka myjemy, odkrajamy obojczyki, a resztę skrzydełka kroimy na dwie części. Przyprawiamy: 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki soli, szczypta papryki słodkiej. Jajko wbijamy do miski, dodajemy 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i łyżeczkę pieprzy cayenne (jeżeli nie chcemy, żeby były za ostre dodajemy 1/2 łyżeczki), mąkę, mleko i miksujemy-powinno powstać gęste cisto naleśnikowe. Zalewamy tym ciastem nasze skrzydełka. Do zamykanego pojemnika wsypujemy ok 1,5 szklanki mąki i wkładamy tam skrzydełka, zamykamy i potrząsamy tak,aby mąka przykleiła się do całego skrzydełka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy skrzydełka i obsmażamy je z obu stron. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika na ok 20 min, aby mięso zmiękło. Podajemy z frytkami i keczupem.
Komentarze