Dzięki wyjątkowym przyprawom przenosimy się do Indii...
40 min
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
1 mała cebula
400 gram ryżu do risotto
kilka pędów bambusa
1 litr bulionu drobiowego
sól
przyprawa garam masala
1 mała puszka kukurydzy
1 łyżka masła
odrobina oleju
kilka kropel sosu sojowego grzybowego
Indyjskie risotto garam masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Piersi kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię z olejem, doprawiamy garam masalą, dodajemy pędy bambusa, sos sojowy i smażymy. Na drugiej, większej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy ryż i zalewamy częścią bulionu. Co jakiś czas mieszamy i stopniowo dolewamy bulion aż ryż zmięknie. Następnie dodajemy kukurydzę, usmażonego kurczaka i ewentualnie doprawiamy do smaku solą.
Komentarze