Jabłecznik na zimno z cynamonem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny deserek jabłkowo-cynamonowy

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka (biszkopt): 4 sztuki
    - cukier waniliowy (biszkopt): 1 opakowanie
    - mąka tortowa (biszkopt): 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana (biszkopt): 0.5 szklanki
    - cukier drobny (biszkopt): 1 szklanka
    - proszek do pieczenia (biszkopt): 0.5 łyżki
    - olej (biszkopt): 3 łyżki
    - jabłka (dużych ,nadzienie): 6 sztuk
    - cynamon (mielony,nadzienie): 0.5 łyżeczki
    - cukier (nadzienie): 4 łyżki
    - skorka z cytryny (nadzienie): 0.5 łyżeczki
    - cukier waniliowy (nadzienie): 2 opakowania
    - śmietana 30% (masa śmietanowa): 0.5 litra
    - cytrynowa galaretka (masa śmietanowa): 1 opakowanie
    - cynamon (do dekoracji): 0.5 łyżki

Jabłecznik na zimno z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik na zimno z cynamonem 1. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Dodawać stopniowo cukry i ubite żółtka z odrobiną wody. Wymieszać z przesianą mąką i na koniec dodać olej.Dokładnie wymieszane ciasto wylać na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia -wyrównać i upiec biszkopt. Piec w 160 stopni przez około pół godziny.Zimny przekroić na dwa blaty.Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
    Jabłka obrać i większą część zetrzeć na dużych oczkach, a resztę pokroić w kosteczkę.Uprażyć na małym ogniu z startą skórką z połowy cytryny , cukrami i cynamonem do smaku.Na jeden blat rozłożyć uprażone , ostudzone jabłka i przykryć drugim.Wstawić do chłodziarki. Schłodzoną śmietanę ubić i wymieszać z tężejącą galaretką.Od razu wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i posypać cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy