Jabłecznik na zimno z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Dodawać stopniowo cukry i ubite żółtka z odrobiną wody. Wymieszać z przesianą mąką i na koniec dodać olej.Dokładnie wymieszane ciasto wylać na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia -wyrównać i upiec biszkopt. Piec w 160 stopni przez około pół godziny.Zimny przekroić na dwa blaty.Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
Jabłka obrać i większą część zetrzeć na dużych oczkach, a resztę pokroić w kosteczkę.Uprażyć na małym ogniu z startą skórką z połowy cytryny , cukrami i cynamonem do smaku.Na jeden blat rozłożyć uprażone , ostudzone jabłka i przykryć drugim.Wstawić do chłodziarki. Schłodzoną śmietanę ubić i wymieszać z tężejącą galaretką.Od razu wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i posypać cynamonem.
Komentarze