Jagodowo - miętowe muffiny.

0 (0 ocen)

  • 10 min

To bardzo prosty i szybki sposób na podanie czegoś słodkiego do herbaty, gdy do naszych drzwi zapukają niespodziewani goście.

  • 10 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    2/3 szklanki oleju
    1,5 szklanka mleka
    1 jajko
    szklanka jagód
    garść listków mięty
    cukier brązowy do posypania

Jagodowo - miętowe muffiny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki: jajko, mleko, olej. Mieszamy, pamiętając, żeby nie wykonać zbyt wielu ruchów. W zupełności wystarczy 6 ruchów łyżką. Do masy dodajemy wypłukane wcześniej jagody, a także posiekane listki mięty. Dwukrotnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • 2. Do przygotowanych papilotek nakładamy naszą masę, tak aby wypełniła 3/4 wysokości. Wszystkie muffiny posypujemy z wierzchu brązowym cukrem. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą skorupkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie nasze pachnące muffiny są gotowe i można się nimi zajadać.

Porady

Masa na muffiny nie musi być dobrze wyrobiona. Najlepiej gdy są w niej grudki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy