Jagodowo - miętowe muffiny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki: jajko, mleko, olej. Mieszamy, pamiętając, żeby nie wykonać zbyt wielu ruchów. W zupełności wystarczy 6 ruchów łyżką. Do masy dodajemy wypłukane wcześniej jagody, a także posiekane listki mięty. Dwukrotnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
2.Do przygotowanych papilotek nakładamy naszą masę, tak aby wypełniła 3/4 wysokości. Wszystkie muffiny posypujemy z wierzchu brązowym cukrem. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą skorupkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie nasze pachnące muffiny są gotowe i można się nimi zajadać.
Porady
Masa na muffiny nie musi być dobrze wyrobiona. Najlepiej gdy są w niej grudki.
Komentarze