Tort jagodowy na cieście nalesnikowym doskonale smakuje można go podać na podwieczorek lub kolację .
45 min
Składniki:
Ciasto
25 dag mąki pszennej
2 jajka
650 ml mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
Nadzienie
70 dag twarogu półtłustego
200 ml śmietany 18%
15 dag cukru
1 cytryna
25 dag świeżych jagód
10 dag czerwonej porzeczki
10 dag czarnej porzeczki
cukier puder do oprószenia.
Jagodowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do miski wbić jajka ubić mikserem na piane wlać mleko wsypać makę i szczypte soli wymieszać tak aby nie było grudek tylko jednolite gładkie ciasto.Odstawić na 15 minut aby odpoczęło i usmażyć na patelni naleśniki.Wychodzi z tej porcji około 6-7 naleśników.
2.Nadzienie: Cytrynę umyć szczoteczką ,nastepnie sparzyc i z całęj zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach skórkę ,połączyć z twarogiem śmietaną i cukrem i utrzeć lub zmiksować na krem
3.Przełozenie: W tortownicy lub na talerzu układać naleśnik smarować masą twarogową rozsypać cześć jagód i tak do skończenia naleśnikó i masy. Wierzch posmarować twarogiem udekorować czarną i czerwoną porzeczką oraz resztą jagód oprószyc cukrem pudrem przybrać gałązkami mięty lub melisy.Deser schłodzić w lodówce i podawać krojony po kawałku.
Komentarze