Jagodowy deser

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tort jagodowy na cieście nalesnikowym doskonale smakuje można go podać na podwieczorek lub kolację .

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto
    25 dag mąki pszennej
    2 jajka
    650 ml mleka
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Nadzienie
    70 dag twarogu półtłustego
    200 ml śmietany 18%
    15 dag cukru
    1 cytryna
    25 dag świeżych jagód
    10 dag czerwonej porzeczki
    10 dag czarnej porzeczki
    cukier puder do oprószenia.

Jagodowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy ciasto naleśnikowe 1. Ciasto: Do miski wbić jajka ubić mikserem na piane wlać mleko wsypać makę i szczypte soli wymieszać tak aby nie było grudek tylko jednolite gładkie ciasto.Odstawić na 15 minut aby odpoczęło i usmażyć na patelni naleśniki.Wychodzi z tej porcji około 6-7 naleśników.
  • Masa serowa 2. Nadzienie: Cytrynę umyć szczoteczką ,nastepnie sparzyc i z całęj zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach skórkę ,połączyć z twarogiem śmietaną i cukrem i utrzeć lub zmiksować na krem
  • przełozenie warstwami 3. Przełozenie: W tortownicy lub na talerzu układać naleśnik smarować masą twarogową rozsypać cześć jagód i tak do skończenia naleśnikó i masy. Wierzch posmarować twarogiem udekorować czarną i czerwoną porzeczką oraz resztą jagód oprószyc cukrem pudrem przybrać gałązkami mięty lub melisy.Deser schłodzić w lodówce i podawać krojony po kawałku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy