Jajka po hiszpańsku

0 (0 ocen)

Zastanawiacie się często co zrobić na weekendowe śniadanie gdy można sobie dłużej pospać, nigdzie się nam nie spieszy. Mam idealną propozycję, zdrową i pożywną dla tych którzy lubią warzywa i jajka a dla wegetarian może być opcja bez kiełbasy.

Składniki:

  • - 100 g cienkiej kiełbasy
    - 200 g fasolki szparagowej(mrożonej)
    - 2 żółte papryki lub jedna żółta i jedna czerwona
    - 2 pomidory
    - cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - szczypiorek z cebulką
    - 4 jajka
    - oliwa
    - masło
    - sól
    - pieprz

Jajka po hiszpańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy chwilę. W między czasie na drugiej patelni podsmażamy na maśle fasolkę szparagową. Dodajemy do kiełbasy pokrojoną w paski paprykę i pokrojony drobno czosnek. Smażymy wszystko około 5 minut. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory i podsmażoną paprykę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze chwilę. W warzywach robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i posypujemy pieprzem. Przykrywamy patelnią i dusimy na małym ogniu do ścięcia białek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy