Jajka w koszulkach na grzankach

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne, chrupiące grzanki z jajkami, które w delikatnej koszulce z białka kryją płynne, kremowe żółtko

  • 10 min

Składniki:

  • Bułka lub chleb tostowy
    masło (najlepiej czosnkowe lub ziołowe)
    jajka
    sól, pieprz

Jajka w koszulkach na grzankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę rozcinamy na pół i podpiekamy na patelni, przez chwilę, aż stanie się chrupiąca, po czym smarujemy pieczywo masłem. W rondelku lub średniej wielkości garnku gotujemy wodę. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki, zmniejszamy ogień i powoli, z jak najmniejszej odległości, wbijamy do wody jajka. Możemy delikatnie zamieszać wodę, aby białko lepiej otoczyło żółtko. Zwiększamy ogień i gotujemy jajka przez 3-4 minuty, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową. Układamy po jednym jajku na każdej z połówek bułki, przyprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Po ułożeniu jajka na pieczywie możemy delikatnie naciąć żółtko, aby wypłynęło zewnątrz.

Komentarze

Podobne przepisy