Jarzynowy pirgos

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pirgos po grecku,to wieża.Podawać z keczupem, ajvaren ( pasta z bakłażanów i papryki) - do mięsa lub pieczywem.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kalarepki: 2 sztuki
    - pieczarki: 20 dekagramów
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - cebulka szarotka: 2 sztuki
    - natka pietruszki: 1 łyżka
    - sól,pieprz: 1 szczypta
    - olej do smażenia: 2 łyżki

Jarzynowy pirgos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pirgos 1. Kalarepy obrać i gotować we wrzącej osolonej wodzie 10-15 min ,zależnie od wielkości.

    Ściąć wierzch ,około1/3 i wydrążyć środek ,zostawiając ścianki 1 cm. Można urozmaicić kalarepkę paskiem papryki, ale nie jest to konieczne.

    Oczyszczone pieczarki, cebulę, wydrążone cząstki kalarepki oraz paprykę drobno pokroić i przesmażyć. Wymieszać z natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
    Napełnić farszem przygotowane kalarepki, przykryć ściętymi "pokrywkami", zawinąć w folię i piec 15 min w temp.200 stop. Odkryć folię i opiekać jeszcze 5min.
    Podawać z keczupem, ajvaren ( pasta z bakłażanów i papryki) - do mięsa lub pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy