Kakaowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój mąż i 11-letni syn wprost uwielbiają ciasta.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 5 żółtek i 9 białek
    ● margaryna
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 szkl. mąki
    ● łyżeczka amoniaku
    ● 5 łyżek kakao
    Masa:
    ● 4 żółtka
    ● 1/2 l mleka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● cukier waniliowy
    ● po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej
    ● gorzka czekolada
    ● margaryna
    Oraz: czekoladowa polewa do dekoracji

Kakaowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy
    z cukrem, dodajemy żółtka.
    Margarynę ucieramy,
    dodając po łyżce masy
    i mąki, a następnie resztę
    składników. Pieczemy
    3 placki (blacha 31x23 cm)
    po 15 minut w temp. 175 °C
    (z termoobiegiem).
  • 2. Masa: żółtka ucieramy
    z cukrem, mąki mieszamy
    z 1/2 szkl. mleka. Resztę
    mleka zagotowujemy z cukrem
    waniliowym, dodajemy
    mąki i gotujemy budyń.
    W gorącym roztapiamy
    czekoladę. Studzimy. Margarynę
    miksujemy, dodając
    stopniowo budyń. Przekładamy
    placki. Dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy