Wiórkowy kakaowiec

0 (0 ocen)

dla wszystkich smakoszy wiórek kokosowych

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    Margaryna
    Budyń waniliowy
    1 szkl. mleka
    1 szkl. cukru
    50 g wiórków kokosowych

    Do nasączenia: likier kokosowy rozrzedzony wodą

Wiórkowy kakaowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.
    Wylać na formę wyłożoną pergaminem. Piec ok. 30 min w 190 stopniach.
    Po wystygnięciu przekroić na 2 placki. Nasączyć biszkopty likierem kokosowym.
  • 2. Krem:
    Odlać ¼ mleka, resztę zagotować z cukrem. W ¼ mleka rozrobić budyń, wlać do gotującego mleka. Wystudzić. Utrzeć margarynę, dodać wystudzony budyń, następnie wiórki kokosowe- wymieszać dokładnie.
  • 3. Przełożyć kremem biszkopty. Polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy