Kakaowiec z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Podstawowy przepis pochodzi ze starego opakowania po mące, a jego wersja z czekoladą to zasługa mojej mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dag margaryny
    3 łyżki kakao
    2 szklanki cukru pudru
    0,5 szklanki wody
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    2 szklanki mąki
    4 jajka
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Margaryna do natłuszczenia blachy
    Wiórki kokosowe do posypania ciasta

Kakaowiec z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, kakao, cukier puder, wodę i czekoladę wrzucić do garnka, rozpuścić i doprowadzić do wrzenia. Z uzyskanej masy odlewamy 1/3 szklanki a resztę studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko ubijamy mikserem na jednolitą masę. Na wcześniej natłuszczoną blachę (20cm x 30cm) wylewamy przygotowaną masę i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasto oblewamy pozostawioną wcześniej masą i dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Komentarze

Podobne przepisy