Przed wyjazdem "sprzątamy" lodówkę. Właśnie wtedy, zawsze powstają niesamowicie pyszne dania. Jak to się mówi: Kto zjada ostatki, jest piękny i gładki :P
60 min
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
250 g mięsa mielonego (u nas wołowe)
1 ząbek czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
sól, pieprz
10 małych młodych ziemniaków
1/2 czerwonej papryki
3 dymki
100 g sera pecorino peperoncino
500 ml bulionu warzywnego
1 pęczek koperku
Kapuściana zapiekanka z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kapustę szatkujemy.
Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Ziemniaki obieramy.
Paprykę kroimy w słupki.
Dymki kroimy wzdłuż na pół.
Ser kroimy na plasterki.
W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser.
Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem 45 min ( w zależności od wielkości ziemniaków można wydłużyć czas pieczenia, najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie ) w temperaturze 190°C. Podajemy na ciepło z posiekanym koperkiem.
Komentarze