Kapuśniaczek

0 (0 ocen)

  • 40 min

Moja wersja zupy kapuścianej. Rozgrzewa i syci.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 l rosołu
    pół główki małej kapusty
    1,5 laski ulubionej kiełbasy
    3-4 średnie ziemniaki
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2-3 listki laurowe
    1 łyżeczka kminku
    pieprz do smaku
    płaska łyżeczka słodkiej papryki
    płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
    pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki

Kapuśniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół nastawić, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gdy zacznie się gotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • 2. Kapustę poszatkować i dodać do wywaru. Dodać łyżeczkę kminku. Gotować aż ziemniaki i kapusta zmiękną. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do zupy.
  • 3. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i paprykę. Podawać z paroma kromkami chleba.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy