Kapuśniaczek

0 (0 ocen)

Zwykły lecz smaczny kapuśniak. Zupka jest bardzo pożywna. Polecam

Składniki:

  • Główka kapusty białej
    4-5 marchewek
    10 ziemniaków
    6 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól, pieprz
    3 cebule
    mąką do zasmażki
    koncentrat pomidorowy

Kapuśniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka.
    Marchewkę i ziemniaki myjemy i obieramy.
    Marchew kroimy w plasterki ziemniaki w kostkę.Dodajemy do kapusty, zalewamy wodą.Stawiamy na ogniu.
  • 2. Do zupy dodajemy przyprawy.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju, gdy cebula się zeszkli dodajemy mąkę cały czas mieszając. Zasmażkę z cebuli dodajemy do zupy mieszamy.
  • 3. Gdy kapusta w zupie będzie miękka dodajemy około 2-3łyżeczek koncentratu pomidorowego, mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy