Karkówka, czyli szlagier z grilla

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Moja jest soczysta i pachnąca ziołami i czosnkiem. Najlepiej zamarynować ją dzień wcześniej przed pieczeniem, żeby dobrze przeszła zapachem.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - karkówka: 500 gramów
    - oliwa: 0.5 szklanki
    - czosnek ( ząbek): 4 sztuki
    - cebula duża: 1 sztuka
    - sól, pieprz, majeranek do smaku: 1 szczypta
    - papryka slodka: 1 szczypta
    - bazylia: 1 szczypta
    - ziele angielskie mielone: 1 szczypta

Karkówka, czyli szlagier z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek wycisnąć, posolić – żeby puścił sok. Zalać oliwą, dodać resztę przypraw i wymieszać.
  • 2. Karkówkę pokroić w plastry około 1,5 cm grubości, rozbić i wysmarować marynatą.
  • 3. Cebulę pokroić w plastry, obłożyć nią mięso i odstawić do lodówki.
  • Karkówka 4. Grillować. Pod koniec można polewać marynatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy