Karkówka w ziołach

0 (0 ocen)

Najlepsza domowa karkóweczka

Składniki:

  • 1 kg karkówka bez kości
    1 łyżeczka czosnek granulowany
    1 łyżeczka kolendra
    1 łyżeczka pieprz wielokolorowy
    1 łyżeczka sól kamienna
    krople tabasco do smaku
    12 ziaren jałowiec
    2 łyżki olej
    1 łyżka zioła prowansalskie suszone

Karkówka w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem.
  • 2. Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco i posypać zmieloną mieszanką od wewnętrznej strony.
  • 3. Zwinąć mięso w ciasny rulon, włożyć w siatkę do szynki, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach.
  • 4. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na 12 godzin do lodówki.
  • 5. Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godz. przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 190 stop. i piec 1,5 godz.

Komentarze

Podobne przepisy