Karkówka w ziołach z szynkowaru

0 (0 ocen)

  • 50 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To była pierwsza próba w szynkowarze i z pewnością nie ostatnia, bo karkówka w ziołach jest rewelacyjna, rozpływa się w ustach ...

  • 50 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
    4 ząbki czosnku
    3 łyżeczki majeranku
    2 łyżeczki suszonego lubczyku
    40 g soli peklowej / lub zwykłej/
    1 łyżeczka pieprzu

Karkówka w ziołach z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • 2. Mięso umyć, osuszyć.
  • 3. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać.
  • 4. Mięso natrzeć ziołami, włożyć do miski, zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 48 h.
  • 5. Zamarynowane mięso włożyć do szynkowaru, przykryć pokrywką i dokręcić wieczko.
  • 6. W wieczku umieścić termometr.
  • 7. Dno garnka wyłożyć bawełnianą ściereczką, następnie szynkowar i wypełnić garnek wodą mniej więcej na wysokość mięsa w szynkowarze.
  • 8. Gotować do momentu, aż wskaźnik na termometrze osiągnie odpowiednią temperaturę dla wieprzowego mięsa. /ok. 2h/
  • 9. Po zakończeniu gotowania ostrożnie wylać wrzątek, garnek napełnić zimną wodą w celu wystudzenia.
  • 10. Wystudzony szynkowar z karkówką zostawić w lodówce do następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy