Karkówka z grilla

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Sezon grillowy w pełni, więc nie może zabraknąć na nim karkówki w pysznych ziołach.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kotlety z karkówki: 4 sztuki
    - sól zmiękczająca: 1 szczypta
    - sól, pieprz,: 1 szczypta
    - oregano: 1 szczypta
    - czosnek: 4 ząbki
    - sok z cytryny: 3 łyżki

Karkówka z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety najlepiej przygotować wcześniej, żeby nabrały smaku w przyprawach ( około 2 godz.). Mięso zbijamy, solimy solą zmiękczającą.
  • 2. Czosnek wyciskamy i ucieramy z solą zwykłą, następnie smarujemy tym mięso, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec każdy kotlet obsypujemy obficie oregano. Zostawiamy tak doprawione mięso w chłodnym miejscu.
  • karkówka z grilla 3. Wykładamy mięso na nagrzanego grilla lub patelnię grillową i smażymy z obu stron po ok. 7minut. Kotletyy muszą być dobrze przypieczone

Komentarze

Podobne przepisy