Karmelowa konfitura z cebuli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przetwory przygotowuję wspólnie z moją wnuczką Natalią, która ma 19 lat. Konfitura z cebuli jest po prostu pyszna!

Składniki:

  • ● 1 kg cebuli
    ● 10 dag masła
    ● 2 szklanki czerwonego wina
    ● 1/4 szklanki octu balsamicznego lub winnego
    ● 1/4 szklanki posiekanych rodzynek
    ● 1 łyżka gorczycy
    ● 1/2 szklanki cukru

Karmelowa konfitura z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy
    w cienkie piórka. Masło roztapiamy dodajemy cebulę i dusimy
    30 minut pod przykryciem,
    aż zmięknie.
  • 2. Dodajemy cukier, mieszamy,
    gotujemy godzinę, aż masa
    stanie się złocista i zacznie
    się karmelizować. Dodajemy
    gorczycę i rodzynki, wlewamy
    ocet i szklankę wina. Gotujemy
    na wolnym ogniu, od czasu do
    czasu mieszając.
  • 3. Gdy masa zacznie gęstnieć,
    wlewamy resztę wina, odparowujemy
    i przekładamy do słoików.
    Przechowujemy w lodówce
    lub pasteryzujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy