Kisiel żurawinowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smaki dzieciństwa, Wigilii u babci

  • 15 min

Składniki:

  • szklanka żurawiny
    litr wody
    6 łyżek cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody

Kisiel żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kisiel 1. Każdą żurawinę należy przekroić na pół albo rozgnieść w rondelku.
    Zalać żurawinę połową ilości wody (0,5 l), dodać cukier i gotować od zawrzenia wody przez 15 minut aż żurawina stanie się szklista i miękka.
    Wymieszać całość chwilę, odcedzić na sicie owoce, a do płynu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z 1/3 szklanki wody.
    Garnek postawić na włączonym palniku, energicznie mieszać aż kisiel będzie gęstnieć - będzie gęstnieć od momentu zagotowania się.
    Przelać do szklanek - kisiel smakuje dobrze na ciepło i zimno.

Komentarze

Podobne przepisy