Klasyczna Panna Cotta

0 (0 ocen)

To bardzo łatwy do wykonania, a zarazem wykwintny deser. Nie znam nikogo, komu by nie smakował!

Składniki:

  • 250 ml mleka
    250 ml śmietanki kremówki
    50 g cukru
    laska wanilii
    4 łyżeczki żelatyny (lub 10 płatków)

Klasyczna panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i śmietankę wlej do garnka. Dodaj cukier. Wanilię przekrój wzdłuż, wyskrob ziarenka i dodaj je do mleka ze śmietaną. Pozostałą laskę wanilii także włóż do garnka. Wszystko razem zagotuj.
  • 2. Wyciągnij z śmietanki laskę wanilii. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącego mleka. Dolej do gorącego mleka ze śmietanką. Jeśli używasz żelatyny w płatkach najpierw namocz ją w zimnym mleku, następnie dodaj do śmietanki i zamieszaj.
  • 3. Płyn przelej do miseczek, ostudź. Pozostaw na kilka godzin w zimnym miejscu do stężenia. Aby wyciągnąć krem z foremek zamocz je na kilka sekund w gorącej wodzie i odwróć nad talerzykiem. Panna Cotte podawaj z gęstym sokiem lub przetartymi owocami.

Porady

Możesz dowolnie eksperymentować z dodatkami i smakami: zamiast laski wanilii dodaj cynamon, syrop owocowy, czekoladę...

Komentarze

Podobne przepisy