Klasyczna panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i śmietankę wlej do garnka. Dodaj cukier. Wanilię przekrój wzdłuż, wyskrob ziarenka i dodaj je do mleka ze śmietaną. Pozostałą laskę wanilii także włóż do garnka. Wszystko razem zagotuj.
2.Wyciągnij z śmietanki laskę wanilii. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącego mleka. Dolej do gorącego mleka ze śmietanką. Jeśli używasz żelatyny w płatkach najpierw namocz ją w zimnym mleku, następnie dodaj do śmietanki i zamieszaj.
3.Płyn przelej do miseczek, ostudź. Pozostaw na kilka godzin w zimnym miejscu do stężenia. Aby wyciągnąć krem z foremek zamocz je na kilka sekund w gorącej wodzie i odwróć nad talerzykiem. Panna Cotte podawaj z gęstym sokiem lub przetartymi owocami.
Porady
Możesz dowolnie eksperymentować z dodatkami i smakami: zamiast laski wanilii dodaj cynamon, syrop owocowy, czekoladę...
Komentarze