PANNA COTTA KLASYCZNA

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Deser ten można podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można też skropić go syropem klonowym, posypać orzechami lub czekoladą.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - 3 łyżeczki żelatyny w proszku
    - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    - 250 ml śmietanki kremówki (dobrej jakości, płynnej, z kartonika, UHT, 30% lub 36%)
    - 250 ml mleka 2%
    - 80 g cukru
    - do podania: świeże maliny lub truskawki, mus lub sos owocowy

Panna cotta klasyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut.
  • 2. 2. Do rondelka wlej śmietankę kremową i mleko, dodaj cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewaj aż cukier się rozpuści.
  • 3. 3. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
  • 4. 4. Mieszankę wlej do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 5 mniejszych naczynek. Odstaw do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryj kawałkiem folii i wstaw do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
  • 5. 5. Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłóż na talerzyk i podawaj ze świeżymi owocami lub musem owocowym.

Komentarze

Podobne przepisy