Deser ten można podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można też skropić go syropem klonowym, posypać orzechami lub czekoladą.
2 godz. 30 min
Składniki:
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 ml śmietanki kremówki (dobrej jakości, płynnej, z kartonika, UHT, 30% lub 36%)
- 250 ml mleka 2%
- 80 g cukru
- do podania: świeże maliny lub truskawki, mus lub sos owocowy
Panna cotta klasyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut.
2.2. Do rondelka wlej śmietankę kremową i mleko, dodaj cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewaj aż cukier się rozpuści.
3.3. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
4.4. Mieszankę wlej do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 5 mniejszych naczynek. Odstaw do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryj kawałkiem folii i wstaw do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
5.5. Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłóż na talerzyk i podawaj ze świeżymi owocami lub musem owocowym.
Komentarze