Kminkowe pałeczki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Każdy je uwielbia. Najlepsze na spotkania z przyjaciółmi, np. zamiast chipsów. Mają mało kalorii i kminek, który pomaga na układ trawienny.

  • 20 min

Składniki:

  • 1. 1 kg mąki pszennej
    2. 10 dag świeżych drożdzy
    3. ½ śmietany kwaśnej
    4. 1 łyżka smalcu
    5. 4 żółtka
    6. 2 białka
    7. 1 łyżeczka soli
    8. 1 łyżeczka cukru
    9. 20 dag sera żółtego startego
    10. I kostka masła
    11. kminek



Kminkowe pałeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze rozetrzeć z łyżeczką cukru. Mąkę wsypać zrobić w niej wgłębienie. Do srodka włożyć smalec, śmietanę, masło i żółtka, posiekać nożem, jeszcze około 10 min. Po dodaniu drożdzy ciasto posolić i zarobić, rozwałkować na palcach o grubosći 0,5 cm. Wyciąć pałeczki, posmarować ubitym białkiem, posypać serem i kminkiem, piec na rumiany kolor.

Porady

Można wsypać też kminek od razu, jak się ugniata ciasto. Kminkowe pałeczki świetnie też będą smakować z szczyptą gałki muszkatołowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy