KOKOSOWO-LAWENDOWA GRANOLA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Granola jest chrupiąca, mocno kokosowa, delikatnie przełamana aromatem lawendy. Nie za słodka, bo takich nie lubię. Idealnie smakuje wyjadana prosto ze słoika, jeszcze lepiej smakuje z jogurtem naturalnym. Moja nowa ulubiona granola!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500g płatków owsianych
    200g wiórków kokosowych
    1 łyżka oleju kokosowego
    3 łyżki miodu lawendowego
    1 łyżeczka suszonej lawendy

Kokosowo-lawendowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Olej kokosowy i miód umieścić w rondelku, podgrzać, aż do rozpuszczenia. W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki kokosowe i suszoną lawendę. Wlać rozpuszczony olej z miodem, ostrożnie wszystko razem wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając, aż do lekkiego zarumienienia. Gotową granolę wyjąć, porządnie ostudzić, przesypać do słoika/puszki. Granola idealnie smakuje z mlekiem, jogurtem naturalnym, twarożkiem, serkiem homogenizowanym, a nawet solo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy