Konfitura pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Lekko gorzkawa konfitura z pomarańczy z nutką cytryny. Nie jest pracochłonna, a jej smak i aromat...Doskonała jako dodatek do grzanek, naleśników, nadzienie do pączków czy ciast.

  • 10 min

Składniki:

  • 3 pomarańcze
    1 duża cytryna (lub 2 małe)
    400g cukru

Konfitura pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce oparzamy, osuszamy. Kroimy w całości razem ze skórką. Wrzucamy do garnka, dodajemy 100g cukru i gotujemy.
    Mieszamy, kiedy owoce zmiękną dodajemy partiami pozostały cukier.
    Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

Porady

Jeśli chcemy ją przełożyć do słoiczków, dobrze ją pozostawić na całą noc w garnku i następnego dnia jeszcze raz zagotować i wówczas przełożyć gorącą do słoiczków, zakręcić i odstawić dnem do góry. Jeśli ma to być nadzienie do pączków, naleśników itp. to jest ona gotowa już po około godzinie.

Komentarze

Podobne przepisy