Konfitura pomarańczowa

0 (0 ocen)

Super dodatek do deserów ......

Składniki:

  • -pomarańcza 5 sztuk
    -cukier 1/2 szklanki
    -cytryna sok 1 sztuka
    -imbir tarty 2 łyżeczki
    -woda 1/3 szklanki

Konfitura pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcza dokładnie umyć, osuszyć, obrać skórkę.
    Z jednej pomarańczy skórki pozbawić białych błon, drobno pokroić .
    Zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojone skórki i cząstki pomarańczy.
    Dodać sok z cytryny i starty imbir.
    Wszystko razem gotować na małym płomieniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji, mieszając co jakiś czas.
    Przełożyć dżem do małych, wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
    Żeby słoiczki się dobrze pozamykały.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy