Wiosenne naleśniki-sakiewki.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolorowe sakiewki-naleśniki to taka wiosenna wersja dla smakoszy tego pysznego "wynalazku".

  • 60 min

Składniki:

  • -1 jajko
    -1szkl .mąki
    -3/4 szkl.mleka
    --1cukier waniliowy
    -3 łyżeczki oleju
    -woda mineralna gazowana do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta.
    -1 lub 2 łyżki szpinaku
    -ketchup lub przecier pom.
    -carry i kurkuma
    -szczypior (zaparzony w gorącej wodzie)

    farsz:
    wg upodobań,może byc szpinak z fetą lub farsz jajeczny(4 jajka ugotowane i rozdrobnione z majonezem i chrzanem)

Wiosenne naleśniki-sakiewki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijam z cukrem waniliowym (ok 2-3 min mikserem),dodaję przesianą mąkę na zmianę z mlekiem,olej,i na końcu wodę do uzyskania odpowiedniego ciasta.
  • 2. Wlemam ciasto do 4 miszeczek w równych częściach i mieszam.
  • 3. Do pierwszej miski dodaję szpinak (łyżka lub dwie)
    do drugiej szczypta carry i kurkumy
    do trzeciej łyżeczka przecieru pomidorowego lub ketchupu
    czwarta zostaje biała.
  • 4. Z każdego ciasta pieczemy nalesniki .
  • 5. na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu(tak aby boki były wolne )robimy sakiewkę i obwiązujemy szczypiorkiem...

Porady

Ja przeważnie podaję to ze szpinakiem z fetą i czosnkiem,i podwajam ilość produktów...bo z tego przepisu wychodzi ok 5-6 nalesników (moja patelnia ma 20 cm średnicy)takich średniej grubości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy