Kotleciki jęczmienne czosnkowe

0 (0 ocen)

Świetny zamiennik tradycyjnych mielonych.O dość mocnym posmaku czosnku.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    1 jajko
    4-5 ząbków czosnku
    5 czubatych łyżek bułki tartej

    dodatkowo:
    olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Kotleciki jęczmienne czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną zalewamy 1.5 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza chłonie całą wodę i będzie miękka. Studzimy.
  • 2. Do kaszy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tarta oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Wszystko wyrabiamy na jednolita masę. Formujemy kotlety.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Kotlety smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy