Kotleciki jęczmienne z warzywami

0 (0 ocen)

pomysł na zdrowy, pełnowartościowy obiad bezmięsny

Składniki:

  • 1 torebka kaszy jęczmiennej wiejskiej,
    kilka różyczek brokuła,
    6 pieczarek,
    6 suszonych pomidorów,
    2 jajka,
    1 łyżka posiekanego koperku,
    sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka w proszku, przyprawa uniwersalna,
    1 ząbek czosnku,
    bułka tarta,
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej

Kotleciki jęczmienne z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotleciki 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min, 5 min. przed końcem dodajemy różyczki brokuła. Pieczarki kroimy w kostkę, dusimy na patelni do miękkości, doprawiając solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę. Wystudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego drobno brokuła, pomidory i wystudzone pieczarki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawy, koperek, mąkę i jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy małe kotleciki, lekko spłaszczamy, panierujemy w bułce. Smażymy na złoto z obu stron na oleju. Można podawać z makaronem i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy