Kotleciki ryżowe-jęczmienne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

ryżowo-jęczmienne kotleciki to coś dla osób lubiących smak ryżu, szybkie i proste wykonanie

  • 2 godz.

Składniki:

  • ryż 4 torebki
    kasza jęczminna 2 torebki
    5 jaj
    bułka tarta
    2 średniej wielkości cebule
    sól
    pieprz
    olej
    śmietana 18%
    kiełbaska wiejska
    20 dag pieczarek
    szczypiorek
    pomidor koktajlowy
    przyprawa uniwersalna

Kotleciki ryżowe-jęczmienne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.kotleciki
    Gotujemy osobno ryż oraz kaszę ok 20 min w osolonej wodzie. Odcedzamy. czekamy do ostygnięcia ok 40 min. Łączymy ryż z kaszą, dokładnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku.
    Z ugotowanych składników formujemy kotleciki. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Rozgrzewamy olej na patelni i układamy kotleciki, smażymy aż bedą rumiane
    2.sos:
    Podsmażamy na patelni drobno pokrojoną kiełbaskę i cebulkę.Osobno podsmażamy pieczarki potem łączymy z kiełbaską i cebulką.
    Dodajemy śmietankę i 2 łyżki wody. Doprawiamy przyprawa uniwersalna do smaku.

    Podsmażone kotleciki układamy na talerzu polewamy sosem. Dekorujemy szczypiorkiem i pomidorem koktajlowym.

Porady

należy kotleciki smażyć na wolnym ogniu by nie przypalić, sos gotować ciągle mieszając

Komentarze

Podobne przepisy