Kotleciki ryżowe-jęczmienne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.kotleciki
Gotujemy osobno ryż oraz kaszę ok 20 min w osolonej wodzie. Odcedzamy. czekamy do ostygnięcia ok 40 min. Łączymy ryż z kaszą, dokładnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Z ugotowanych składników formujemy kotleciki. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Rozgrzewamy olej na patelni i układamy kotleciki, smażymy aż bedą rumiane
2.sos:
Podsmażamy na patelni drobno pokrojoną kiełbaskę i cebulkę.Osobno podsmażamy pieczarki potem łączymy z kiełbaską i cebulką.
Dodajemy śmietankę i 2 łyżki wody. Doprawiamy przyprawa uniwersalna do smaku.
Podsmażone kotleciki układamy na talerzu polewamy sosem. Dekorujemy szczypiorkiem i pomidorem koktajlowym.
Porady
należy kotleciki smażyć na wolnym ogniu by nie przypalić, sos gotować ciągle mieszając
Komentarze