Kotlety selerowe

0 (0 ocen)

  • Średni

Super kotleciki dla wegetarian.

  • Średni

Składniki:

  • - seler: 1 sztuka
    - płatki owsiane: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - bułka kajzerka (1/2 zalerzy od wielkości selera): 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - pestki słonecznika: 100 gramów
    - olej (do smażenia): 0.5 szklanki
    - sól (do smaku): 3 szczypty
    - pieprz (do smaku): 3 szczypty
    - kostka bulionu drobiowego (rosołowa): 1 sztuka
    - bułka tarta (do optaczania): 1 szklanka

Kotlety selerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciskamy przez
    praskę, cebulę kroimy w kostkę.
    Selera myjemy, obieramy
    i ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Bułkę namaczamy.
  • 2. Cebulę i czosnek podsmażamy
    na oleju. Wsypujemy seler,
    lekko podsmażamy i odstawiamy
    do ostudzenia.
  • 3. Do 250 ml wrzącej wody
    wsypujemy płatki, chwilę gotujemy
    i studzimy. Do da je my seler,
    bułkę, jajko, słonecznik
    i pokruszoną kostkę rosołową.
    Doprawiamy i mieszamy
  • 4. Formujemy kuleczki, obtaczamy
    w bułce tartej, lekko
    spłaszczamy i smażymy na
    złoty kolor. Podajemy z ziemniakami
    i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy