Selerowe kotleciki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wymyślone na piątkowy bezmięsny obiad. Wśród pustkowia w lodówce znalazł się duży seler i marchewka:) Rodzince smakowało:)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 dość duży seler (korzeń)
    3-4 marchewki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3-4 jajka
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    przyprawa do mięsa (lub każda inna którą lubimy)
    mąka do obtaczania

Selerowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler, marchewkę i cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można na małych, ale mi się spieszyło, a miałam duży seler).
  • 2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wbić 3 jajka. Jeśli masa będzie się słabo lepić należy wbić jeszcze jedno. Dodać przyprawy do smaku i wyrobić masę.
  • 3. Do masy dosypywać bułki tartej cały czas wyrabiając tak, by powstała dość gęsta i nie-rozsypująca się masa.
  • Smażenie 4. Formować kotleciki i obtaczać je w mące. Podsmażyć do zrumienienia z obu stron. Podlać wodą tak, żeby były przykryte do połowy. Dusić ok 15-20 min na małym ogniu.
  • 5. Ja podałam z ziemniakami i sosem, ale można oczywiście według upodobania. Smacznego:)

Porady

Kotleciki nadają się doskonale dla dzieci, żeby były jeszcze zdrowsze można je tylko gotować. Trzeba jednak uważać by się nie rozpadły. To ciekawy sposób na przemycenie warzyw, których dzieci unikają.

Komentarze

Podobne przepisy