Krakersowe kopułki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Potrzebne 2 filiżanki, które obklejamy folią spożywczą.
Krakersy mielimy blenderem lub młynkiem. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do krakersów. Mieszamy, aż powstanie konsystencja mokrego piasku.
2.Łyżką nakładamy masę krakersową do filiżanek, oblepiając je dookoła.
3.Do twarogu dodajemy szczypior, sól, pieprz, śmietanę i mieszamy. Nakładamy po 1 łyżce do filiżanek. Pomidora kroimy w plastry i układamy po jednym plastrze na ser. Nakładamy resztę sera.
4.Na ser kładziemy po 3 plastry ogórka i jeden plaster pomidora. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 h.
Wyciągamy z lodówki. Filiżanki wsadzamy na chwilę do ciepłej wody tak aby dno było zamoczone. Następnie delikatnie odrywamy boki folii. Przykładamy do talerzyka i wyciągamy. Folię ściągamy. Wierzch przyozdobić warzywkami.
Komentarze