KRAKERSOWE KOPUŁKI Z NIESPODZIANKĄ

0 (0 ocen)

Pyszne co nieco. Słone krakersy z niespodzianką. Wnętrze ciekawe. Bardzo nam smakowało.

Składniki:

  • Składniki na 2 kopułki:
    krakersy - 3/4 opakowania (op. 180 )
    masło - 1 łyżka (czubata)
    twaróg - 1 kostka (chudy)
    śmietana - 2 łyżki
    sól i pieprz - do smaku
    szczypiorek posiekany - 3 łyżki
    pomidor - 1 szt.
    ogórek zielony- 6 plastrów

    Dodatkowo:
    koperek - do dekoracji
    szczypiorek - do dekoracji

Krakersowe kopułki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1c1qgwe 1. Potrzebne 2 filiżanki, które obklejamy folią spożywczą.
    Krakersy mielimy blenderem lub młynkiem. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do krakersów. Mieszamy, aż powstanie konsystencja mokrego piasku.
  • image-1til6ed 2. Łyżką nakładamy masę krakersową do filiżanek, oblepiając je dookoła.
  • image-21bjw5e 3. Do twarogu dodajemy szczypior, sól, pieprz, śmietanę i mieszamy. Nakładamy po 1 łyżce do filiżanek. Pomidora kroimy w plastry i układamy po jednym plastrze na ser. Nakładamy resztę sera.
  • image-1f2dump 4. Na ser kładziemy po 3 plastry ogórka i jeden plaster pomidora. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 h.
    Wyciągamy z lodówki. Filiżanki wsadzamy na chwilę do ciepłej wody tak aby dno było zamoczone. Następnie delikatnie odrywamy boki folii. Przykładamy do talerzyka i wyciągamy. Folię ściągamy. Wierzch przyozdobić warzywkami.

Komentarze

Podobne przepisy