Krążki cukiniowe z mięsem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Te "kotlety" były moim jesiennym hitem. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 bardzo duża cukinia
    250g gotowanego mięsa drobiowego
    1 ząbek czosnku
    1 mała cebulka
    1 jajko+ jeszcze jedno do panierowania
    50g sera żółtego typu gouda
    3 łyżki mąki + ok 5 do panierowania
    Bułka tarta do panierowania
    Olej rzepakowy do smażenia
    Sól, pieprz do smaku

Krążki cukiniowe z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy, kroimy w grube, ok 1½cm plastry, kieliszkiem wydrążamy środek. Delikatnie solimy- wystarczy z jednej strony.
    Cebulkę kroimy i podsmażamy na 3 łyżkach oleju, dodajemy zmielone mięso drobiowe oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażamy 5 minut, a następnie mieszamy z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawiamy. Masą nadziewamy środki cukinii, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu, na złoty kolor. Podajemy z sosem grzybowym.

Komentarze

Podobne przepisy