Te "kotlety" były moim jesiennym hitem. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu.
50 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
1 bardzo duża cukinia
250g gotowanego mięsa drobiowego
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
1 jajko+ jeszcze jedno do panierowania
50g sera żółtego typu gouda
3 łyżki mąki + ok 5 do panierowania
Bułka tarta do panierowania
Olej rzepakowy do smażenia
Sól, pieprz do smaku
Krążki cukiniowe z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieramy, kroimy w grube, ok 1½cm plastry, kieliszkiem wydrążamy środek. Delikatnie solimy- wystarczy z jednej strony.
Cebulkę kroimy i podsmażamy na 3 łyżkach oleju, dodajemy zmielone mięso drobiowe oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażamy 5 minut, a następnie mieszamy z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawiamy. Masą nadziewamy środki cukinii, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu, na złoty kolor. Podajemy z sosem grzybowym.
Komentarze