Krem marchewkowy z kluskami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł zaczerpnięty z gazety (PD). Bardzo pyszna ,bezmięsna i zdrowa zupa. Tania i szybka w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g marchwi
    250 g ziemniaków
    cebula
    sok z 1/2 cytryny
    700 ml bulionu warzywnego
    szklanka białego wina
    50 g masła
    100 ml śmietany
    cukier
    szczypiorek
    sól ,pieprz
    Kluski:
    200 g białego sera
    jajko
    50 g bułki tartej
    gałka muszkatołowa
    sól ,pieprz

Krem marchewkowy z kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i ziemniaki obrałem i starłem na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrałem i posiekałem. Warzywa podsmażyłem na maśle ,dodałem sok z cytryny ,wino ,bulion warzywny oraz cukier. Gotowałem 20 min ,dodałem śmietanę. Lekko ostudziłem i zmiksowałem. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.
    Ser wymieszałem z jajkiem i bułką. Doprawiłem solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Kluski formowałem łyżeczką do herbaty ,wrzucałem na osolony wrzątek i gotowałem 3 min od wypłynięcia. Odcedziłem.
    Zupę podałem z kluskami i posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy