Pomysł zaczerpnięty z gazety (PD). Bardzo pyszna ,bezmięsna i zdrowa zupa. Tania i szybka w przygotowaniu.
30 min
Składniki:
400 g marchwi
250 g ziemniaków
cebula
sok z 1/2 cytryny
700 ml bulionu warzywnego
szklanka białego wina
50 g masła
100 ml śmietany
cukier
szczypiorek
sól ,pieprz
Kluski:
200 g białego sera
jajko
50 g bułki tartej
gałka muszkatołowa
sól ,pieprz
Krem marchewkowy z kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i ziemniaki obrałem i starłem na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrałem i posiekałem. Warzywa podsmażyłem na maśle ,dodałem sok z cytryny ,wino ,bulion warzywny oraz cukier. Gotowałem 20 min ,dodałem śmietanę. Lekko ostudziłem i zmiksowałem. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.
Ser wymieszałem z jajkiem i bułką. Doprawiłem solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Kluski formowałem łyżeczką do herbaty ,wrzucałem na osolony wrzątek i gotowałem 3 min od wypłynięcia. Odcedziłem.
Zupę podałem z kluskami i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze