Krem szpinakowo-brokułowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zielony krem z nie tylko pięknie wygląda,ale też świetnie smakuje ,a do tego chrupiące grzanki ..Pychota..

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 świeży brokuł
    2 garści szpinaku świeżego
    2-3 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 średnie surowe ziemniaki
    sól ,pieprz
    kilka kromek chleba tostowego
    sól ziołowa
    oliwa

Krem szpinakowo-brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła oczyścić i ugotować .
    Szpinak delikatnie podsmażyć i zblendować (można użyć szpinaku mrożonego )
    W garnku rozgrzać oliwę ,wrzucić pokrojaną cebulę i czosnek .Podsmażyć .
    Ziemniaki umyć ,obrać i pokroić w plastry .Dodać do cebuli i smażyc .Gdy ziemniaki lekko się zrumienia dodać wodę ,sól i pieprz .Gotowa do miękkości .
  • 2. W tym czasie zrobić grzanki .
    Chleb kroimy w małą kosteczkę ,oprószamy solą ziołowa ,kropimy oliwą.Piekarnik nagrzać do 200 stopni .Grzanki wysypać na blachę wyłożoną papierem i piec ok 10 min ,aż grzanki się zarumienią i będą chrupiące .
  • 3. Do gotowych zimniaków dodajemy brokuła i szpinak .Wszytko razem blenderujemy na gładki krem .Doprawiamy do smaku .
    Gotowy krem podajemy z chrupiącymi grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy