Kremowa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa jest delikatna w smaku i smacznie wygląda.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory: 1 kilogram
    - ząbek czosnku: 2 sztuki
    - suszona bazylia: 1 łyżeczka
    - kostka bulionu drobiowego: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 1 sztuka
    - opakowanie długiego makaronu: 1 sztuka
    - czerwone wino: 125 mililitrów
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta

Kremowa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować bulion z kostki według przepisu na opakowaniu.
    Umyte pomidory wrzucić na minutę do wrzątku.
    Osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórek. Pomidory zmiksować w mikserze.
  • 2. Mus z pomidorów przełożyć do małego garnka, wlać bulion. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, dodając 3/4 szklanki wody, oraz wino i przyprawy w tym przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 3. Po 20 minutach doprawić do smaku, zdjąć z ognia.
    Każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z długim makaronem. Przed podanie udekorować liśćmi pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy