Krokiety mięsno-kartoflane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Gotuję dla córeczki i męża. Sprawia mi to wielką przyjemność, bo rodzina z apetytem zjada moje dania.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 2 wafle
    ● 40 dag ziemniaków
    ● 50 dag mielonego mięsa
    ● 30 dag pieczarek
    ● 2 cebule
    ● czerwona papryka
    ● jajko
    ● bułka tarta
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej

Krokiety mięsno-kartoflane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy.
    Paprykę myjemy, usuwamy
    gniazdo nasienne, miąższ kroimy
    w kostkę. Cebule obieramy,
    kroimy w kostkę. Smażymy
    z pieczarkami na rozgrzanym
    oleju. Dodajemy mięso i paprykę Dusimy 15 minut, mieszając,
    a następnie doprawiamy.
  • 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy.
    Odcedzamy, rozgniatamy
    i jeszcze gorącymi cienko smarujemy
    wafle. Wykładamy masę
    mięsną. Zwijamy w rolady. Wkładamy
    na godzinę do lodówki.
    Kroimy w ukośne grube plastry.
    Panierujemy w jajku i bułce.
    Smażymy z obu stron na złoto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy