Kruche, czekoladowe ciasteczka, idealne na każdą pogodową chandrę. Mogą mieć dowolną formę, ja do ich wycinania użyłam szklanki. Ciasteczka można polukrować, żeby ładniej wyglądały, ale ja wolę je bez lukru, na drugi, trzeci dzień są idealne.
Kruche czekoladowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę roztapiamy. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i czekoladę.
W osobnej misce łączymy mąkę, kakao, sodę, sól oraz cukier waniliowy i dodajemy do utartego masła. Całość mieszamy, po czym ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. W razie potrzebny podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy 15-20 min w 170st. Upieczone ciastka odstawiamy do wystygnięcia.
Komentarze